Elämäntehtävänä homeopatia

Kilimanjaro-vuoren juurella, pienessä tansanialaisessa kaupungissa sijaitsee voittoa tavoittelematon klinikka, Homeopathy for Health in Africa (HHA). Sen perustivat suomalainen Camilla, 49, ja hänen israelilainen miehensä Jeremy Sherr vuonna 2008. 
He ovat molemmat kansainvälisesti tunnettuja homeopaatteja.

1.1.2020 / Sirpa Majava

Klinikan päätavoitteena on alusta asti ollut HIV/AIDSiin sairastuneiden auttaminen homeopaattisesti. Potilaita on ollut lähes
20 000 ja tulokset ovat olleet erinomaiset. Potilaille hoito on maksutonta, koska klinikka toimii lahjoitusten ja vapaaehtoistyön turvin. Camilla Sherr sai vuonna 2016 Fellowship from the Society of Homeopaths UK -tunnustuksen hyvästä työstään Afrikassa. 

– Työni Afrikassa on antanut todella paljon. Siellä on niin paljon erilaisia tapauksia, elämän ja kuoleman äärimmäisyyksiä. On ollut upeaa nähdä, miten fantastisesti homeopatia toimii todella vakavissakin tilanteissa. Länsimaissa sanotaan, että vakavissa tapauksissa ei saisi käyttää homeopatiaa, mutta Afrikassa minulla on aivan toisenlainen kokemus: kun lääketiede ei pysty tekemään enää mitään, homeopatia on aivan uskomaton. Olen hyvin ylpeä siitä, mitä olemme saavuttaneet.

Tapasin Camillan ensimmäisen kerran vuonna 1992 opiskellessamme homeopatiaa Helsingissä. Jo silloin kiinnitin huomiota 21-vuotiaaseen innokkaaseen ja älykkääseen opiskelijaan, joka kyseli paljon. Muistan ajatelleeni, että tuo tyttö pääsee vielä pitkälle. Ja niinhän siinä kävikin. 

– Jo nuorena halusin ymmärtää mielen vaikutuksen sairastumiseen. Esimerkiksi, jos stressi aiheuttaa vatsahaavan, niin ei ole mitään järkeä ottaa haponeritystä vähentävää lääkettä, ellei itse stressiä hoideta pois.

Ennen Camillan syntymää hänen isoäitinsä, famo, tunnettu meedio Thelma Glanz kertoi perheelleen, että syntyvästä tytöstä tulee lääkäri, ”muttei sellainen lääkäri, mitä lääkärillä yleensä tarkoitetaan, vaan sellainen, jolle on opetettu uusi tapa hoitaa ihmistä. Siinä hoidetaan sekä sielua että ruumista samaan aikaan”.

– Famohan puhui homeopatiasta! Toimiakseen homeopaattina täytyy pystyä näkemään potilaan syvimmät fyysiset, psyykkiset ja emotionaaliset oireet kokonaisuutena. Se, mikä tekee homeopatiasta kiinnostavan, on nimenomaan fyysisten ja psyykkisten oireiden yhteys.

Homeopatia tuli Camillan elämään sattumalta. Eräissä juhlissa hän kuuli keskustelun, jossa puhuttiin homeopatiasta. Hän innostui kuulemastaan ja janosi lisää tietoa. Kuinka ollakaan seuraavan päivän Helsingin Sanomissa oli Homeopatia-Instituutin mainos, jossa kysyttiin, haluatko opiskella homeopatiaa. Camilla aloitti opinnot seuraavalla viikolla.

Camilla valmistui homeopaatiksi vuonna 1994. Pari vuotta myöhemmin hän tapasi miehensä Jeremy Sherrin. Camilla muutti Englantiin, jossa hän suoritti homeopatian jatko-opinnot. Opintojen jälkeen hän piti homeopaattista vastaanottoa sekä Lontoossa että New Yorkissa. 

Afrikka kutsui

Camilla ja Jeremy muuttivat kolmen lapsensa kanssa Tansaniaan vuonna 2008. Suomessa olevilla sukulaisilla on ollut ihmettelemistä rohkean ja määrätietoisen Camillan monivaiheista elämää seuratessa. Kotiväki on kuitenkin aina tukenut häntä.

Afrikassa ihmisten kärsimykset järkyttivät Camillaa syvästi.

– Kotikäynneillä näimme AIDS-potilaita, jotka olivat äärimmäisen heikossa kunnossa. Monet olivat menettäneet rakkaansa AIDSille. Ja monet lapset olivat jääneet orvoiksi.

Tansaniassa HIV/AIDSiin sairastuneita on 1,6 miljoonaa ja orvoksi on jäänyt 1,3 miljoonaa lasta. Suurin osa klinikan potilaista on leskiä, joiden miehet ovat menehtyneet AIDSiin.

Pääklinikan lisäksi Camilla ja Jeremy ovat perustaneet Kilimanjaron alueelle 19 kenttäklinikkaa. Yksi syy siihen, miksi he tulivat Tansaniaan oli se, että homeopatia on Tansaniassa laillisesti hyväksytty lääketieteen hoitomuoto. 

Heidän kaukaisimmat klinikkansa sijaitsevat Maasai-mailla, jossa ei ole mitään muuta lääketieteellistä apua saatavana.

– Maasai-maassa ihmiset asuvat majoissa, joiden sisällä poltetaan nuotiota. Perinteiden vuoksi he eivät suostu laittamaan nuotiota majan ulkopuolelle. Maja on täynnä savua, ja ihmisillä on jatkuvasti keuhko-ongelmia ja järjetön määrä silmätulehduksia. Homeopatialla olemme saaneet hyviä hoitotuloksia.

Camillalla olisi kerrottavanaan paljon potilastapauksia kenttäklinikoilta. Hän muistelee erästä 25-vuotiasta miestä, jonka äiti toi klinikalle. Pojasta oli tullut seinähullu, joka riisui kaikki vaatteensa, höpötteli itsekseen ja oli muutenkin kummallinen. Hän oli ollut ihan normaali nuori aikuinen ja seonnut aivan yllättäen kaksi vuotta aiemmin. Haastattelussa Camillalle selvisi syy pojan oireluun. Poika oli pelästynyt ja joutunut shokkiin nähtyään suuren elefanttilauman tallovan hänen vuohensa ja lehmänsä kuoliaiksi.

Camilla antoi pojalle homeopaattisen lääkkeen ja neljän päivän kuluttua poika oli laittanut vaatteet päällensä ja palannut töihinsä.

Camilla, Jeremy ja muut vapaaehtoiset homeopaatit työskentelevät säännöllisesti lääkäreiden ja hoitajien rinnalla kahdessa tansanialaisessa sairaalassa. Lääkärit pyytävät heitä apuun varsinkin silloin, kun lääketiede ei enää voi auttaa potilasta. Camilla kertoo miehestä, jonka jalka oli turvonnut käärmeen puremasta:

– Tansaniassa on paljon käärmeitä. Jos käärme puree sinua, tapat käärmeen ja tuot sen mukanasi sairaalaan. Siten lääkärit tietävät, mitä antiseerumia pitää antaa. Tässä tapauksessa mies ei tiennyt, mikä käärme oli purrut, joten hänelle kokeiltiin kaikki antiseerumit, mutta mikään niistä ei toiminut. Turvotus levisi nopeasti ja ennusteena oli kuolema. Annoin hänelle kuusi erilaista homeopaattista lääkettä usein toistettuna. Seuraavalla viikolla mies pääsi kotiin täysin parantuneena.

Camilla ja Jeremy tekevät myös tutkimustyötä yhdessä sairaalan lääkäreiden kanssa. Viimeisin pilottihanke koski leikkauspotilaita. Kaikki sairaalan potilaat, joille oli tehty vatsa-alueen leikkaus, jaettiin kahteen ryhmään. Leikkauksen jälkeen puolelle potilaista annettiin homeopaattista Bellis perennis -lääkettä. Toiselle puolelle annettiin plaseboa. Tulokset yllättivät lääkärit. He huomasivat suuren eron niiden välillä, jotka saivat homeopaattista lääkettä ja niiden, jotka saivat plaseboa.

Ne, jotka saivat homeopaattista lääkettä, olivat virkeitä ja liikkuivat. Kun taas ne, jotka saivat plaseboa, makasivat sängyssä ja korkeintaan liikuttivat silmiään tai vähän raajojaan. Muutaman päivän jälkeen lääkärit pysäyttivät kokeen. He tajusivat, että oli epäeettistä antaa osan potilaista kärsiä, joten he antoivat päivittäisen annoksen Bellis perennistä myös niille potilaille, jotka olivat saaneet plaseboa. Näin myös he paranivat huomattavasti nopeammin.

Homeopatialla eroon HIV-lääkityksen sivuvaikutuksista 

HIV/AIDS-potilaista 90 % käyttää antiretroviraalilääkkeitä (ARV). Niillä pyritään estämään HIV:n lisääntyminen. Niillä voidaankin kiistatta pidentää elinaikaa useimmissa tapauksissa, mutta ne aiheuttavat ikäviä sivuvaikutuksia, jotka lisäävät kärsimyksiä. Lääkkeistä johtuvat hermostolliset toimintahäiriöt, pahoinvointi, heikkous ja varsinkin painajaiset ovat vakavia.

Camilla ja Jeremy Sherrin mukaan ARV-lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset paranevat yllättävän nopeasti homeopaattisella hoidolla.

 – Tämä on erittäin tärkeää, koska monet potilaat jättävät lääkehoidon kesken sivuvaikutusten vuoksi. Poistamalla sivuvaikutukset homeopatia auttaa potilaita jatkamaan ARV-lääkitystä. Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten homeopatia ja lääketiede voivat toimia yhdessä potilaan hyväksi.

– Yllätymme itsekin päivittäin siitä, miten nopeasti homeopatia auttaa ihmisiä, joilla on HIV/AIDS. Niin AIDSin oireiden kuin ARV-lääkkeiden sivuvaikutusten osalta, sanoo Jeremy Sherr. Hyvät tulokset näkyvät myös verikokeissa. Lääkärit, paikalliset terveysviranomaiset ja potilaat ovat positiivisesti yllättyneitä.

– Homeopaattisen lääkityksen saaneiden potilaiden energiataso nousee ja muut oireet vähenevät. Yleistila, ruokahalu ja tunnetilat, kuten unet, paranevat huomattavasti, Camilla kertoo.

Nälänhätä ja leskeys

Jo projektin alkumetreillä Camilla ja Jeremy näkivät, miten vakavaa köyhyys alueella oli. Monilla ei ollut varaa edes yhteen ateriaan päivässä. Tilanne on erityisen paha HIV/AIDSiin sairastuneilla leskillä, joilla on pieniä lapsia. Naiset jätetään yksin, koska AIDS on niin suuri häpeä. Nainen, joka ei voi tehdä työtä pelloillaan elättääkseen perheensä, tai kantaa vettä, on vaarallisessa tilanteessa. Usein hyvä homeopaattinen lääke auttaa häntä niin, että hän voi jälleen tehdä töitä.

Camilla ja Jeremy panostivat myös ruoka-apuun. He ostivat siemeniä, kanoja ja vuohia. He aloittivat puutarhaprojektin, jossa AIDS-ryhmän jäsenet kasvattivat ruokaa itselleen ja myyntiin. 

Kun Camilla oli vuonna 2009 kenttäklinikalla, hän järkyttyi nähdessään, että kolmevuotias lapsi seisoi mudassa lähellä jokea ja katsoi yksivuotiaan sisaruksensa perään. Leskeksi jäänyt äiti oli töissä elantoa hankkimassa ja lapset olivat keskenään. Toiminnan naisena Camilla perusti nopeasti päiväkodin leskien lapsille.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Rau Daycare center -päiväkoti kukoistaa. Suomalainen avustusjärjestö Sama Aurinko otti toiminnan ohjaukseensa muutama vuosi sitten.

HHA-klinikka kiinnostaa homeopaatteja ympäri maailman. Camilla ja Jeremy ovat opettaneet monia homeopaatteja kenttätyöhön. Heidän työtään tukemassa on paljon vapaaehtoisia, jotka tuovat mukanaan muun muassa silmälaseja ja vitamiineja tarvitseville. Camilla ja Jeremy ovat järjestäneet myös Homeopatia ja AIDS -kongressin, johon osallistui homeopaatteja eri puolilta Afrikkaa. 

Homeopatian julkisuuskuva

Camilla on intohimoinen homeopaatti. Hän puhuu paljon homeopatian nykyisestä kuvasta Suomessa. 

– Homeopatian julkisuuskuva on suuren uudistuksen tarpeessa. Media ja lääkärit väittävät systemaattisesti homeopatian olevan uskomus- ja puoskarihoitoa. He sanovat, että ”me suojelemme teitä teiltä itseltänne”. Minusta se on ihmisten älykkyyden vähättelemistä. Toisaalta sanotaan, että homeopatia on plaseboa ja toisaalta väitetään, että homeopatia on niin vaarallista, että täytyy valvoa, kuka sitä käyttää, eikä sitä missään tapauksessa saa antaa lapsille. Kyse on kontrollista. Ihmisten ei anneta tehdä itse omia valintojaan. Tahot, jotka yrittävät rajoittaa ihmisiä, eivät ole kiinnostuneita heidän hyvinvoinnistaan. 

– Olen toiminut 25 vuotta homeopaattina ja mieheni yli 30 vuotta. Me emme kestäisi sitä kyseenalaistamista, halveksuntaa ja syytöksiä, ellemme tietäisi, että homeopatia todella toimii.

– Minusta on kurja asetelma, että on olemassa ”me ja he”. Uskon integroituun lääketieteeseen. Ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Tietyissä vaivoissa on aivan ehdottomasti parasta mennä lääkärille. 

– Paljon on ihmisiä, jotka eivät voi hyvin ja ovat kipeinä koko ajan, mutta mistään ei löydy vikaa. On väsymystä ja tunne, ettei ole kunnossa. Tällaisissa tapauksissa kannattaa ilman muuta kokeilla täydentäviä hoitomuotoja. Yhteiskunnan varojakin säästyisi. Ihmiset voisivat paremmin ja voisivat työskennellä tehokkaammin.

– En ymmärrä, minkä takia pitää olla tällainen vastakkainasettelu. Minkä takia ihmisten täytyy olla puolesta tai vastaan? Miksei voi sanoa, että tilanteesta riippuen erilaiset hoitomuodot voivat auttaa? En ymmärrä, miksi emme virallisesti voi valita, minne menemme hoitoon, ilman että meitä pidetään hulluina.

– Yksi syy, miksi lähdin Suomesta pois, on se etten kestänyt sitä, miten täällä suhtauduttiin homeopatiaan. Jouduin aina puolustelemaan ja selittelemään sitä, mitä teen. Opiskelin kolme vuotta Suomessa, kaksi vuotta Lontoossa, olen toiminut 25 vuotta homeopaattina ja silti olen ”puoskari”. Kiitos paljon.

”Tehtäväni on auttaa ihmisiä heidän sielunmatkallaan”

Homeopaattisessa hoidossa ihminen nähdään kokonaisuutena, jossa keho ja mieli ovat erottamattomasti toisiinsa kytkeytyneitä. Samoin ihminen nähdään osana ympäristöään ja suhteiden verkkoa. Camillalle onkin tärkeää, että ihminen löytäisi tasapainonsa ja saisi syvällisen merkityksen elämäänsä.

– En koe olevani lääkäri, joka poistaa sairauksia. Koen, että olen tällainen, joka potkii ihmisiä takalistolle, jotta heidän sielunsa pääsee eteenpäin matkallaan. Homeopaattina koen, että juuri se on tehtäväni. Pukkaan ihmisiä eteenpäin, jotta he pääsevät oman itsensä yli ja saavat itsestään ihan uusia puolia esille. Jotta he vapautuvat, sielu vapautuu ja heidän sielunmatkansa etenee. Ihminen on onnellinen tehdessään sitä, mikä on omalle sielulle hyväksi. Ja kun ihminen tietää olevansa oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tietää mitä kuuluu tehdä, hän nauttii syvällä tavalla elämästä. Se on eri asia kuin onnellisuus. Ihminen on  hereillä, eikä vain haaskaa elämäänsä sellaiseen, mikä ei tuo tyydytystä.

– Minulla on sellainen tunne, että jos nyt kuolisin, niin olisin ihan tyytyväinen. Tarkastelen joka vuosi syntymäpäivänäni mennyttä vuotta ja katson, olisiko pitänyt tehdä jotain toisin. Jätinkö jonkin tilaisuuden käyttämättä? Olenko omalla tielläni? Teenkö itselleni oikeita asioita ja valintoja? 

– En ole koskaan kyseenalaistanut homeopatiaa, koska olen saanut aina niin valtavan upeita hoitotuloksia. Tiedän miten fantastista se on. Työtyytyväisyyteni on mielettömän korkealla.

Camillan mielestä olisi tärkeää jakaa ihmisille oikeaa tietoa homeopatiasta. Siitä, miten se on hyväksytty monessa maassa osaksi kansallista terveydenhoitoa. Intiassa on oma ministerikin  homeopatialle. Tärkeää olisi myös puhua siitä, miten homeopatialla voidaan vaikuttaa hyvinvointiin syvällisemmin.

– Minun tehtävänäni on myös antaa ihmisille tietoa. Kertoa, että homeopatia on yksi vaihtoehto. Kokonaisvaltainen terveydenhoito ei ole vain sitä, että laitetaan laastari haavan päälle, vaan se on paljon syvempi henkinen kokemus. 

– Toivon, että voisimme elää sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ihmisen henkisyys otetaan huomioon ja jossa kunnioitetaan tätä puolta. Että kaikki ei olisi vain ruumista ja lihaksia. Vaan että olisi olemassa jokin syvempi tarkoitus. Me kaikki olemme jollain tavalla yhteydessä toisiimme ja johonkin korkeampaan. Kutsutaanpa sitä sitten Jumalaksi, universumiksi, sisäiseksi ääneksi tai intuitioksi. Kaikki me tiedämme, vaikkei sitä voi mitata, että jos tämä puoli meissä voi hyvin, silloin meidän kehommekin voi hyvin tai ainakin hurjan paljon paremmin.

Camilla on kokenut opettaja. Hän on opettanut homeopatiaa muun muassa Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Norjassa, Tanskassa, Bulgariassa, Maltalla, Hondurasissa, Swazimaassa, Keniassa, Tansaniassa ja Suomessa.

– On aivan ihanaa saada tehdä työtä, jota rakastaa! Jokainen päivä on erilainen ja jokainen potilastapaus on haaste. Elämä on ihmeellistä ja upeaa!